Sıkca Sorulan Sorular

RESTORASYON NEDİR?

Her inşaat projesi sıfırdan yapı inşa etmek üzerine hazırlanmaz. Bazı projelerde var olan bir yapının yenilenmesi ve güçlendirilmesi yada özgün yapısına döndürülmesi de amaçlanır. Bu tür yeniden yapma projeleri restorasyon olarak nitelenebilir. Trans-t inşaat eski yapıların yenilenmesi ve güçlendirilmesi esas alan projeleri tasarlamaktadır. Restorasyon belirli bir plan dahilinde hayata geçirildiğinden dolayı restorasyon proje aşamaları nelerdir sorusu önem kazanmaktadır.

RESTORASYON PROJE AŞAMALARI NELERDİR?

Restore edilecek bir proje aşama aşama planlanarak hayata geçirilir.
Restorasyon aşamasına geçilmeden önce restore edilecek yapının fotoğraflanması yada video kayıt cihazları ile kayıt altına alınması esastır. Fotoğraf ya da video yolu ile ayrıntılı olarak kaydedilen yapının ölçeklendirilmesi bir değer işlemdir. Bunların yanı sıra yapının tarihçesi yasal durumu gibi özelliklere de restore çalışmalarında dikkat edilmesi önem taşımaktadır.

Restorasyon çalışmalarının ilk aşaması rölovedir. Bu aşama bir hazırlık aşamasıdır. Bu aşamada yapı tam anlamı ile incelenerek çeşitli yönlerden fotoğraflanır. Planlar ve kesitler bu aşamada hazırlanır.

İkinci aşama restitüsyon aşamasıdır. Bu aşamada yapıya yapılacak müdahaleler belirlenmektedir.

Üçüncü aşamada ikinci adımda belirlenen yöntemler ile yapıya tarihi yapısını bozmadan müdahalede bulunulmaktadır.

Son aşamada uygulama ve müdehaleler sona erer ve restorasyon çalışmaları tamamlanır.

MİMARİ RESTORASYON NEDİR?

Restorasyon nedir mimari restorasyon ne işe yarar soruları teknik anlamda uzmanlık gerektiren sorulardır. Mimari restorasyon eski ve tarihi binaların aslına uygun şekilde bilimsel esaslar dahilinde yenilenmesine verilen isimdir. Bazı tarihi eserlerin yenilenmesi için mimari restorasyon nedir sorusuna doğru yanıtlar aranmalıdır.
Mimari restorasyon normal restorasyondan farklı olarak tarihi yapıları hedef alındığı için hassas davranmak ve özgün inşaat teknikleri kullanmak gerekir. Öncelikle tarihi yapının mevcut dönemi göz önüne alınarak inşaat teknikleri belirlenmeli, kullanılacak malzemeler de tarihi yapının dokusuna zarar vermeyecek şekilde seçilmelidir.
Mimari restorasyon sadece tarihi yapıların değil aynı zamanda tarihi buluntuların da aslına uygun şekilde yenilenmesini esas aldığından bir nevi tarihi yeniden canlandırma işlemidir. Ülkemizde son yıllarda tarihi yapıların yenilenmesinde önem kazanmıştır. Trans-t İnşaat olarak mimari restorasyon yapmış olduğumuz bazı projelerimizden örnek vermemiz gerekir ise, Göbekli tepe, Topkapı sarayı sur-u sultan alanı içinde bulunan askeri kışlası, Eyüp Rami kışlası 1. Etap.
Ülke çapında çeşitli projelerde üstlendiği öncü rol ile lider bir firma ve çeşitli tarihi yapıların aslına uygun restore edilmesi ve saklı tarihin gün yüzüne çıkarılması için Trans-t inşaat alanında bilgi ve deneyimine güvenebilirsiniz.